Welkom bij Barbara Driessen

Welkom bij Barbara Driessen

 

Interview gepubliceerd in een vakblad voor tekentherapie: Stroom.

 

Natuur in de therapie

 


Barbara Driessen verbindt de wijsheid uit oude culturen en natuurreligies(wicca en sjamanisme) met haar beroep van psycholoog en creatief therapeut. In haar sessies, lezingen en workshops zet ze de natuur in om haar cliënten lichamelijk en geestelijk weer in balans te brengen. Ik heb een gesprek met haar probeer ik te achterhalen wat de natuur te bieden heeft voor de therapie.

 

Barbara bruist van de ideeën hoe je de natuur een plek kan geven in de therapie. Een van de opdrachten die zij haar cliënten graag meegeeft is: “Breng twee materialen uit de natuur mee die je aanspreken”. Mensen brengen altijd wat mee en hebben geen moeite iets te vinden, want het komt gewoon naar ze toe. Vervolgens vraagt ze aan de mensen waarom ze hiervoor gekozen hebben. Mensen zijn dan vaak erg verwonderd hoe iets uit de natuur zoveel over zichzelf te vertellen heeft. Zou dat iets uit de natuur dan toch echt meer kunnen zeggen dan woorden en waarom eigenlijk?

 

Wij zijn een deel van de natuur, de natuur is een deel van ons.

 

 
Barbara heeft veel gereisd, oude spirituele culturen onderzocht en een tijdje bij de Hopi indianen geleefd. Op haar zoektocht ontdekte ze hoe krachtig de natuur is en hoe die ingezet kan worden in het heelwordingsproces van mensen. Mensen die dicht bij de natuur leven, zien zichzelf niet als afgescheiden van de hen omringende omgeving, maar voelen zich er deel van. Tegelijkertijd is de natuur een deel van henzelf, wat betekent dat de natuur weerspiegelt wat zij zelf zijn. Daarom zal een mens dat dicht bij de natuur leeft altijd met respect omgaan met de natuur, want als je een boom omhakt dan hak je een deel van jezelf om. De natuur is een metafoor van ons leven. Als je bij een boom gaat staan dan kun je in jezelf ervaren hoe het is om goed geworteld te zijn en overeind te blijven in weer en wind. Zo geeft de natuur veel informatie over de mens en het leven.

 

Boodschap van andere dimensies

 


De mens kan zichzelf niet alleen in de natuur herkennen, maar ook boodschappen van andere dimensies ontvangen. Via de natuur staan we in contact met een andere spirituele werkelijkheid. Volgens sjamanen gebruiken spirits en onbelichaamde zielen de natuur om zich uit te drukken. Bij de indianen heeft de sjamaan de speciale taak om deze boodschappen te vertalen voor de stamleden.
Wij hier in het westen zijn vaak het contact met de natuur kwijt geraakt. Doordat we teveel in het denken zijn gaan leven, hebben we ons afgescheiden van de natuur. Vooral kinderen lijden daar erg onder en hebben de natuur met zijn magie en kracht nodig om zich goed te ontwikkelen. Gelukkig zijn westerse mensen op allerlei manieren bezig om de natuur en haar kracht weer her te ontdekken. Als we ons weer openstellen voor de natuur en de spirituele aspecten er van dan kunnen ook wij in de natuur levenslessen, heling en wijsheid vinden.

 

De natuur geeft troost en dwingt niet.

 


Als je de natuur volgt dan herken je daarin processen die in mensen ook zo werken. Bijvoorbeeld in de loop van de seizoenen. De lente als nieuw begin, de zomer als naar buiten gaan, de herfst als tijd om te beseffen wat er is, en de winter om na te genieten wat je hebt geleerd om vervolgens weer iets te gaan doen met die wijsheid, zodat weer iets nieuws kan ontstaan in de volgende lente etc. Of kijk eens in het bos hoe een tak langzaam vergaat tot compost en weer voeding vormt voor een nieuwe boom. Het geeft een beeld over loslaten en weer opbouwen en hoe er in de natuur een energie is die almaar doorgaat. Barbara geeft aan dat we daarom zoveel troost in de natuur kunnen vinden. Dat heeft zij zelf ervaren na een ziekteproces en zij een medische ingreep moest ondergaan. De natuur geeft troost, de natuur geeft inzicht, de natuur dwingt niet, de natuur is. Een boom vraagt zich ook niet af, die is een met alles, die is gewoon in volle overgave, overgave aan iets wat groter is dan hijzelf.

 

Werken met de standen van de maan

 


Formuleer je klacht goed en wacht daarna tot de eerstvolgende volle maan. Kijk bij volle maan naar boven en vraag aan de maan: ‘ neem de klacht van mij weg’. Iedere avond ga je naar buiten en kijk naar de maan. De maan wordt iedere avond kleiner en kleiner en neemt jouw klacht mee tot die weg is. Daarna, bij nieuwe maan, zeg je tegen jezelf: wat wil ik laten toenemen? Dat formuleer je weer goed. Je gaat weer naar buiten, je vraagt aan de maan hulp bij wat je wilt laten toenemen. De maan antwoordt door iedere dag groter te worden tot ze weer vol is. Zo krijg je iedere avond als je maar 2 minuten naar buiten gaat een kleine therapie voor jezelf.

 

Therapie in de natuur

 


Trommelen, dansen, rituelen, alles is mogelijk in een sessie met Barbara. Het zijn manieren om cliënten zich meer te laten verbinden met de natuur en met diepere lagen in zichzelf. In een sessie gaat ze vaak met de mensen de natuur in. Tijdens een wandeling kunnen er heel andere dingen gebeuren dan in je therapieruimte: het denken wordt meer uitgeschakeld, zodat mensen meer onbevangen gaan waarnemen. Barbara werkt dan in het Hier en Nu, met wat er in de natuur op het pad komt.”Valt je oog in een keer op een slak, dan heeft die iets te vertellen, want je trekt aan wat voor jou op dat moment aan de orde is.” De cliënt weet dus zelf, soms nog onbewust dat die slak niet voor niets het leven binnen komt glijden.Vervolgens kijkt ze wat voor associaties de cliënt heeft bij het dier. Waar schuilt het? Hoe voelt het zich goed? Wat heeft het nodig? Hierna laat ze een vertaalslag maken naar het ik. Dan zegt uiteindelijk de cliënt: ik ben een ….(dier) en ik……… (associaties). Bijv: ik ben een vogel en heb behoefte aan overzicht en vrijheid of ik ben een slak en ik wil mezelf toestaan om het langzaam te doen. Dit geeft mensen inzicht in zichzelf. Dit inzicht kan dan een ingang zijn om een veranderingsproces op gang te brengen.

 

Kracht achter de klacht bevrijden

 


In dit proces kan de kracht die achter de klacht zit, bevrijd worden. Als therapeut ben je dan een soort regisseur die in de gaten houdt of mensen wel bij die kracht komen. Door iets creatiefs aan te bieden, een tekening een schildering of een medicijnwiellegging bijvoorbeeld , betrek je ook het lichaam erbij en voelen mensen dat ze zelf invloed op hun leven kunnen hebben. Het creatieve proces maakt de verbinding met de natuur nog sterker. Om even bij de slak te blijven: de slak kan je een inzicht geven dat je veel langzamer zou willen leven. Door vervolgens een slak te tekenen, zal dit besef nog veel meer doordringen en zal je nieuwe ontdekkingen doen. De slak zal nog meer betekenis krijgen. Misschien wil hij een huisje, of andere slakken om zich heen etc. Zo stap je in het proces en kom je steeds dichter bij de kracht achter de klacht en de natuur helpt daar bij.

 

Medicijnwiel, denken, voelen, willen, doen

 

 


Het medicijnwiel is een heilige cirkel waarin met 36 stenen een afspiegeling van het leven wordt gesymboliseerd. Zo is er een middensteen voor de Schepper, waar om heen 7 stenen zijn gegroepeerd. Een steen voor Moeder Aarde, Vader Zon etc, het zijn de 7 wielen, verwant aan de 7 chakra’s. Ook voor de 4 windrichtingen is er een eigen steen die ook weer verbonden zijn met de 4 elementen en de 4 seizoenen.Voor de indianen is een legging van een medicijnwiel een ritueel om de inwendige of uitwendige harmonie met de natuur, de kosmos of de mens te behouden of te herstellen. Barbara heeft een vertaalslag gemaakt en daarmee bruikbaar gemaakt voor ons in het westen. In haar boek “De helende kracht van het medicijnwiel” wordt uitvoerig beschreven hoe je die legging je eigen maakt en kunt gebruiken bij je therapie, viering of workshop. Het medicijnwiel is een methode die ook in de tekentherapeutische sessies goed te gebruiken is. Het Noorden staat voor het denken, Het Oosten voor willen, Het Zuiden voor voelen en het Westen voor doen. De cliënt komt met een klacht. Je begint in het noorden: wat denk je? Je kunt een tekening laten maken bij het noorden of daar een steen of een symbool neerleggen. Dan ga je naar het zuiden: wat voel je? Ook weer laten tekenen . De volgende stap naar wat wil je? Is voor veel mensen nieuw, hier ook weer laten tekenen en een praktisch lijstje laten maken. In het westen wordt de vraag gesteld wat ga je er vervolgens mee doen? En daar moeten dan keuzes worden gemaakt, wat pas een echte verandering op gang kan brengen. Barbara ziet hierin een probleem van deze tijd. We zijn te vluchtig en maken geen keuzes meer.

 

Zelf ervaren

 


Alleen nadenken over hoe de natuur in de therapie werkt is niet voldoende. De krachten van de natuur moet je ervaren. Zowel buiten als binnen in jezelf. Wil je holistisch werken dan krijgt vanzelf de natuur een plek in je werk, want in de natuur daar vind je jezelf, daar vind je in de veelheid de eenheid. Kun je dat niet geloven? Doe maar eens een workshop of een sessie bij Barbara of ga de natuur in, geef de natuur een plek in je werk met je cliënten, dan zul je het zelf ervaren…..

Toos Rubbens


Barbara Driessen is auteur van o.a. De helende kracht van het medicijn wiel, Al haar boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Akasha, Zij is ook auteur van het Onkruidcollege Vrouw en Kracht, een schriftelijk college over rituelen, natuur, bezieling en praktijk.